Брзо прототипирање

SLA (стереолитографија)

• Опис: SLA е технологија за обликување со фото-лекување, која се однесува на методот на формирање тродимензионален цврст слој по слој преку реакција на полимеризација на течна фотосензитивна смола со ултравиолетово зрачење. Работното парче подготвено од SLA има висока димензионална точност и е најраната комерцијална технологија за 3Д печатење.
• Материјал за печатење: Фотосензитивна смола
• Јачина: фотосензитивната смола е недоволна во цврстина и цврстина и лесно се крши. Во исто време, под услови на висока температура, печатените делови лесно се свиткуваат и деформираат, а носивоста е недоволна.
• Карактеристики на готовиот производ: Работните парчиња отпечатени со SLA имаат добри детали и мазна површина, кои можат да бидат обоени со прскање и други процеси. 

Селективно ласерско синтерување (SLS)

• Опис: SLS е технологија на селективно ласерско синтерување, слична на SLM технологијата. Разликата е во ласерската моќ. Тоа е брз метод на прототипирање кој користи инфрацрвен ласер како извор на топлина за синтерување прав материјали и формирање на тродимензионални делови слој по слој.
• Материјал за печатење: Најлон во прав, ПС прав, ПП прашок, метален прав, керамички прав, смола песок и обложен песок (обични материјали за печатење: најлон во прав, најлон плус стаклени влакна)
• Сила: перформансите на материјалот се подобри од производите на ABS, а цврстината и цврстината се одлични.
• Карактеристики на готовиот производ: готовиот производ има супериорни механички својства и е погоден за директно производство на модели за мерење, функционални модели и мала серија пластични делови. Недостаток е што прецизноста не е голема, површината на прототипот е релативно груба и генерално се бара да се полира рачно, да се попрска со стаклени зрнца, пепел, масло и друга пост-обработка. 

ЦПУ

• Опис: Обработката на ЦПУ е субтрактивен процес на производство во кој системот за контрола на софтверот издава упатства за да ја натера алатката да извршува разни потребни движења. Во овој процес, се користат различни прецизни алатки за отстранување на суровините и за производство на делови или производи.
• Материјали: Материјалите за обработка на ЦПУ се доста обемни, вклучувајќи пластика и метали. Пластични материјали за модели на рацете се: ABS, акрилик / PMMA, PP, PC, PE, POM, најлон, бакелит, итн; Материјали за метални рачни модели се: алуминиум, алуминиумска легура на магнезиум, алуминиумска легура на цинк, бакар, челик, железо и др.
• Јачина: различни материјали имаат различни јачини и тешко е да се наведат
• Карактеристики на готовиот производ: ЦПУ обработените делови имаат мазна површина, висока димензионална точност и најдобра компактност, и постојат различни опции за пост-обработка. 

Вакуумско леење

• Опис: технологијата на вакуумско леење е да се користи прототипот (делови за брзо прототипирање, делови за рачни ЦПУ) за да се направи силиконски калап под вакуумска состојба. Исто така, се користат PU, ABS и други материјали за истурање, за да се клонира истата копија со прототипот на производот.
• Материјал: ABS, PU, ​​PVC, силикон, про transparentирен ABS
• Јачина: јачината и цврстината се пониски од рачните делови на ЦПУ. Заедничкиот материјал за СТП е релативно кршлив, цврстината и отпорноста на висока температура се слаби. ABS има поголема јачина, подобра пластичност и полесна пост-обработка.
• Карактеристики на готовиот производ: лесно се намалува и деформира; точноста е генерално само 0,2 mm. Покрај тоа, рачните делови за вакуумско леење можат да одолеат само на висока температура од околу 60 степени, а по јачина и цврстина е пониска од рачните делови на ЦПУ. 

Технологијата на вакуумско леење го користи прототипот на производот за да се направат силиконски калапи под вакуумски статус и усвојува материјали како што се PU, ABS итн. За производство на делови под вакуумски статус, што е исто како и со прототипот на производот. Овој метод е особено погоден за производство на мали серии. Тоа е ефтино решение за решавање на експериментално производство и производство на мали серии за кратко време, а исто така може да го исполни функционалниот тест на некои инженерски примероци со комплицирана структура. Сè на сè, технологијата на вакуумско леење е соодветна за едноставниот тест и потребите на идејниот дизајн.

Предности на брзото прототипирање

• Висок степен на автоматизација во процесот на формирање
• Прецизна репликација на ентитетот
• Висока димензионална точност. Димензионалната точност може да биде до ± 0,1 mm
• Одличен квалитет на површината
• Неограничен дизајн простор
• Не е потребно собрание
• Брза брзина на формирање и пократко време на испорака
• Заштеда на суровини
Јас го подобрувам дизајнот на производот 

САКАТЕ ДА РАБОТИМЕ СО НАС?